Tantric Body De-armouring Opgebouwde spanning kwijtraken

Body de-armouring is een techniek om fysieke en mentale blokkades in het lichaam op te ruimen. Dit gebeurt met behulp met druk­punten op de voorkant van het boven­lichaam. Ik werk hierbij rond het sleutel­been, de ribben­kast en op de Iliopsoas-spier, ter hoogte van je navel tot je heup. Je kunt je (dunne, soepele) kleding tijdens de behan­deling aanhouden.

Voor wie is Body De-armouring geschikt?

Body de-armouring brengt je weer in contact met je jezelf, je onbeperkte kracht en potentieel. Je maakt opnieuw verbinding met je creativiteit. De sessie wordt aangepast aan jouw intentie en situatie. Daarmee is de behandeling geschikt voor vrijwel iedereen die in het dage­lijks leven een gevoel van belemmering ervaart. Vanwege de intensiteit, wordt deze behandeling door mij niet toegepast bij actief trauma en zwangerschap. Bij deze situaties is de Breuss-massage meestal een geschikt alternatief.

Body de-armouring kan je helpen om oude, obsessieve gedachtenpatronen los te laten. Welke effecten het op­ruimen van blokkades heeft, is voor iedereen verschillend.

Mensen ervaren na een sessie vaak:

  • Meer energie en levensvreugde
  • Minder stress(gevoeligheid)
  • Diepe ontspanning
  • Geaard en in contact voelen met het lichaam
  • Verlichting van fysieke (spannings)klachten
  • Emotionele ontlading
  • Helderheid
  • Creativiteit
  • Meer diepte in seksualiteit
  • Meer zintuigelijke gevoeligheid, in positieve zin

Je lichaam als ‘harde schijf’ voor stress

Je lichaam is een geheugen dat impact­volle gebeurtenissen opslaat in het weefsel. Deze impact wordt ‘trauma’ genoemd. Dat kunnen grote trauma’s uit je kindertijd zijn, maar ook subtiele situaties uit het dagelijks leven.

Denk hierbij maar eens aan je fysieke reactie wanneer je schrikt van een hard geluid: je kunt de stressreactie als verkramping in het lichaam voelen.

Waarin verschil jij van een hond en een antilope?

Zoogdieren hebben een natuurlijke manier om te ontladen: na een stress­volle gebeur­tenis trillen ze om de opgebouwde spanning uit het lichaam kwijt te raken.

Een antilope, die wordt nagejaagd door een roofdier, zit vol adrenaline. Wanneer het dier weet te ontkomen, zoekt deze na het vluchten een rustige en veilige plek. Hier begint de antilope te beven. Door het trillen daalt het gehalte van stress­hormonen, en kan het dier rustig zijn weg vervolgen. Ook honden schudden letterlijk spanning van zich af.

Wij mensen hebben dit instinct ook, maar de kans is groot dat je (onbewust) hebt geleerd om dit te onder­drukken omdat het ‘vreemd’ of ‘ongepast’ is. In plaats van de energie eruit te beven, slaat het lichaam deze op. Alle opgeslagen energie vorm een soort schild, om je te beschermen tegen verdere impact.

foto antilope, mens en hond

Zichtbare en onzichtbare blokkades

In de westerse geneeskunde wordt voor­namelijk gekeken naar het fysieke lichaam en zichtbare blokkades. Symptomen worden vaak met medicatie bestreden. Sommige (pijn)klachten zijn moeilijk aan te tonen in bloed­waarden of met een scan, ze worden vaak niet erkend. Tot grote frustratie van mensen die belemmerd worden in hun functio­neren zonder aan­toonbare diagnose.

Binnen de oosterse genees­wijze wordt er naar een groter (holistisch) geheel gekeken. Volgens het hindoeïsme en het (tantrisch) boeddhisme bestaat de mens uit een fysiek en ener­getisch lichaam, die met elkaar verbonden zijn. In het ener­getische lichaam liggen zeven belang­rijke energiecentra, die bekend staan als chakra’s.

Chakra’s worden omschreven als draaikolken, die energie door je lichaam laten stromen. Elke chakra heeft een eigen link met je lijf. Als alle chakra’s in balans zijn, kan je levens­energie vrij door het fysieke lichaam stromen.

Je schild af zetten

Wanneer je bescher­mende schild vooral bestaat uit oud trauma, werkt het als een soort dam van oude takken en stenen in een rivier. De levens­energie die door het lichaam stroomt raakt geblok­keerd. Wat kan zorgen voor fysieke en psychische klachten. Door de takken en stenen weg te halen, kan de rivier weer vrij stromen.

Body de-armouring betekent letterlijk ‘Je lichaam van zijn schild ontdoen’. Door drukpunten te gebruiken help je het lichaam te ontladen van wat niet langer nodig is. Het doel van de behande­ling, is om je vitale levens­energie weer te laten stromen.

Tantrisch?!

Ja! Misschien had je bepaalde associaties bij het woord ‘tantra’, maar de essentie van tantra is (lichaams)bewustzijn. Het woord ‘tantra’ is Sanskriet voor verruiming en bevrijding. Het heeft groten­deels te maken met aanwezig zijn in je eigen lijf.

Zo kun je je bijvoorbeeld richten op je zintuigen en ademhaling. Dit kan ervoor zorgen dat je bewust kan voelen waar de levens­energie in je lichaam stroomt én waar je blokkeert.

Externe body de-armouring

Wanneer je je meer hebt verdiept in de-armouring, weet je misschien dat er verschil­lende soorten de-armouring bestaan. Ik werk uit­sluitend extern op de eerder beschreven gebieden. Interne en genitale de-armouring behoren niet tot mijn aanbod.

Behandeling

Voordat ik met de fysieke behandeling begin, bespreken we jouw hulpvraag en klachten. Als je vragen hebt kun je deze op dit moment - en natuurlijk ook tijdens de behandeling - stellen.

afbeelding Sushumna Nadi kanaal
Een vereenvoudigde weergave met de drie belang­rijkste nadi's of kanalen in de tradi­tionele Indiase genees­kunde, de Ida (B), Sushumna (C) en Pingala (D)

Openen van het energiekanaal: de Sushumna Nida

Bij het starten van de behandeling zal de aandacht eerst gericht zijn op adem­haling en ont­spanning. Ik zal alle punten met je doorlopen en daarbij (met jouw toestemming) een reeks lichte aan­rakingen op ver­schil­lende punten uitvoeren.

Deze reeks aanrakingen is erop gericht om het kanaal, waarlangs jouw levens­energie door­stroomt, te openen. Dit kanaal wordt in de yoga filosofie de ‘Sushumna Nadi’ genoemd.

Onderzoeken van blokkades

Na het openen van de Sushumna Nadi zal ik bij alle de-armouring punten langsgaan, waarbij ik aan jou vraag om aan te geven welke punten gevoelig zijn. Deze punten liggen rondom het sleutel­been, de ribben en het bekken, ongeveer ter hoogte van je navel tot je heup.

Gevoelige plekken zijn doorgaans de drukpunten waar spanning (trauma) is opgebouwd. Het doorlopen van alle punten geeft inzicht in welke gebieden aandacht nodig hebben bij de de-armouring.

De-armouring

Terug naar de gevoelige drukpunten: dit keer zal ik specifiek de gekozen gevoelige punten behandelen door druk uit te oefenen met mijn vingers. Ik maak hierbij gebruik van de soft de-armouring techniek. Dat houdt in dat ik bij elk punt aan je vraag om aan te geven hoe gevoelig het gebied is op een schaal van 1 tot 10.

Sommige drukpunten kunnen pijnlijk zijn. Bij soft de-armouring is het de bedoeling dat het cijfer niet boven de 8 uitkomt, zodat je rustig door deze pijn heen kunt ademen. Je zult hierbij ervaren dat de gevoe­ligheid wegtrekt en uit­eindelijk (vrijwel helemaal) verdwijnt.

Integratie

Na de sessie mag je even rustig blijven liggen of zitten. Je krijgt de tijd en ruimte om de ervaring te laten landen en te delen als je de behoefte voelt.

Ook bespreken we of je behoefte hebt aan nazorg in de vorm van een contact­moment in de loop van de week.

Geïnteresseerd in een Tantric Body De-armouring sessie of traject? Maak via onder­staande knop een­voudig online een afspraak voor een eerste (gratis) kennis­makings­gesprek!

Maak afspraak

Behandelingen en prijzen

Tantric Body De-armouring 120 min. € 249
Tantric Body De-armouring Traject 3×120 min. € 700

Veelgestelde vragen

Een sessie duurt ongeveer 2 uur. Hoeveel sessies je wilt volgen is aan jou. Mijn ervaring is, dat je na het laten bezinken van een sessie meer verbinding voelt met jezelf en je lichaam, en daarmee ook kunt aanvoelen wat jouw systeem nodig heeft.

Wanneer je jezelf een diepere integratie wilt geven, kan het fijn zijn om een intensief traject aan te gaan. Dit traject bestaat uit 3 sessies binnen 3 maanden. Het voordeel hiervan is, dat je in korte tijd door meerdere ‘lagen’ heen kunt werken, voordat je opnieuw veel indrukken krijgt die jouw schild verharden.

Hoe je op een behandeling reageert is heel persoonlijk. Hoewel wij mensen graag alles willen begrijpen, kan het fijn zijn om te proberen je verwachtingen los te laten en de sessie ‘open’ in te stappen.

Voor wie alsnog een paar voorbeelden wil: sommige drukpunten kunnen gevoelig zijn. Tijdens de behandeling zal ik met jou blijven communiceren en controleren of de behandeling goed te doorlopen is en blijft.

Soms komen er veel emoties los. Soms uit de ontlading van opgeslagen energie zich in trillen, zuchten of het maken van geluid of beweging. Na een sessie ervaren mensen vrijwel altijd een gevoel van opluchting, diepe ontspanning, verbinding met zichzelf, en ruimte in hoofd en lijf.

Dat is zeker mogelijk, maar ook dit is zeer persoonlijk! Het hangt af van wat jij als belemmerend ervaart, in welke mate je weerstand ervaart tijdens de behandeling én in hoeverre je je kunt overgeven aan het proces.

Hoe het effect van de-armouring doorwerkt in je dagelijks leven, merk je vaak in de weken na de sessie. Jouw welzijn tijdens en na de sessie heeft voor mij de hoogste prioriteit.

Ik geloof erin dat alles wat in het moment naar boven komt precies genoeg is. Ik zal om deze reden nooit drukpunten forceren.

Allereerst: wanneer je (langdurig/ernstig) fysieke of mentale klachten ervaart, adviseer ik je om altijd eerst een arts te raadplegen!

Elke de-armouring sessie is maatwerk, wensen, grenzen en mogelijkheden worden in de intake besproken. Daarmee is een sessie vrijwel altijd toepasbaar.

Wil je weten of body de-armouring iets voor jou kan betekenen in een specifieke situatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, zodat ik je hierin een passend advies kan geven.

Begrijpelijk! Loslaten en in het onbekende stappen kan ook heel spannend voelen. Zoals je misschien uit mijn tekst hebt kunnen opmaken vind ik het belangrijk dat jij je te allen tijde veilig voelt. We blijven daarom continu in contact.

Ik leg je uit wat de volgende stap is, begeleid je en hou je zowel verbaal als fysiek en mentaal in de gaten. Door elke stap af te stemmen behoud jij de controle, ook als je tijdens de behandeling weerstand tegenkomt.

Jij bepaalt dus grotendeels hoe de sessie verloopt. Het kan interessant zijn om datgene wat je tegenkomt met nieuwsgierigheid te bekijken!

Jazeker! Sterker nog: ik onderga regelmatig een de-armouring of andere bodywork sessie om mijn opgebouwde spanning kwijt te raken. Hoe vaak ik dat doe verschilt.

Een beetje spanning ervaren is natuurlijk helemaal niet erg, maar soms voelt het alsof ik langere tijd minder ‘in de flow’ zit. Ik voel me dan minder vrolijk, creatief en geïnspireerd, en verdwaal snel in gedachten.

Persoonlijk voel ik me na een body de-armouring vaak weer opgeruimd en energiek. Het kan me ook helpen om door mentale processen en uitdagingen heen te bewegen.

Lichaamswerk, zoals body de-armouring, is daarmee een belangrijk onderdeel van mijn persoonlijke groei en zelfzorg geworden!

 

afbeelding plant

Neem contact op

Logo Lilly Singh Pand Lilly Singh

Praktijk

Lilly Singh Suikerlaan 23e
9743 DA Groningen (Route plannen) Groningen

Telefoon

work06 - 21 63 46 45 whatsapp icon Stuur WhatsApp bericht

E-mailadres

Website

Lilly Singh | Diëtetiek - Massage - Life coaching

Kvk

73751871

Btw-nummer

NL002224778B05

Algemene voorwaarden (PDF)

Contactformulier

naam goed ingevuld
Voer jouw naam in s.v.p.
e-mailadres goed ingevuld
Voer een geldig e-mailadres in s.v.p.
telefoonnummer goed ingevuld
Voer een tiencijferig telefoonnummer in
Laat dit veld leeg
bericht goed ingevuld
Voer een bericht in s.v.p. Minimaal 10 tekens.
Anti-spam code goed ingevuld
Voer de hier getoonde Anti-spam code in
verificatie code